Acnelittekens

Wat is acné?

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze verstopping veroorzaakt een ontsteking in de talgklier en omliggende huid. Dit kan pijnlijk zijn. Er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt met name in het gezicht, op de borst en -rug voor.

Hoe kan acne behandeld worden?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

 

 

Samenspel van huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt

Patiënten die langdurig last hebben van ernstige acne, zijn bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen.

Wij kunnen actieve acne terugdringen en de daaruit voortvloeiende vlekjes en littekens ook zeer goed behandelen. Wij merken dat tieners niet altijd het belang van goede huidverzorging inzien. Voorkom littekens en andere huid ontsiering door tijdig een afspraak te maken. Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kan de huidtherapeut doen?

  • diepte reiniging van de huid

Tijdens een diepte reiniging wordt uw huid grondig gereinigd met medische huidproducten. De aanwezige mee-eters en gerstekorrels worden vakkundig verwijdert. Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van een minuscuul steriel naaldje om de onzuiverheden los te maken. Na een dieptereiniging kunnen er diverse andere behandelingen worden ingezet om de acne of de acnelittekens te bestrijden.

  • Peelen

Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huid poriën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

Voor het peelen van de huid kunnen de volgende hulpmiddelen worden ingezet:

NANO dermabrasie het polijsten van de huid met gebruik van microscopisch kleine naaldjes

Medische Peeling op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of salicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert.

U moet er echter wel rekening mee houden dat uw huid door een peeling kwetsbaarder wordt en makkelijker verbrandt. Daarom is het belangrijk om tijdens het behandeltraject gebruik te maken van een goede zonbescherming en de zon zoveel mogelijk te vermijden. Onze therapeuten adviseren u hier graag over.

  • licht- en lasertherapie
  • camouflagetherapie door middel van watervaste camouflageproducten de acne minder zichtbaar maken.
  • microneedling hierbij worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker wordt en littekens vervagen.
  • adviezen met betrekking tot huidverzorging en eventuele littekens.

Acnelittekens

Janssen Huidtherapie kan ook de problemen behandelen die voortkomen uit de acne, denk aan littekenweefsel, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding , verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.