Zwachtelen

Bij zwachtelen (ambulante compressie therapie) worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem (vochtophoping) in bijvoorbeeld een arm of been terug te dringen. Oedeem is altijd een symptoom en vereist een behandeltraject bestaande uit 3 fases.

  • actieve fase (zwachtelen)
  • overgang fase (TEK aanmeten)
  • onderhoud fase (zelfmanagement en controle)

Ambulante compressie therapie is de eerste stap bij het behandelen van oedeem. De zwachtels (3M™ Coban™ 2) zorgen ervoor dat het aangedane gebied weer terug gaat naar zijn/haar oorspronkelijke vorm. Door het aanleggen van de zwachtels wordt van buitenaf een continue druk gegeven tegen de huid. Deze druk ondersteunt de afvoer van lymfevocht en gaat het uittreden van vocht (door bloedvaten) tegen.

Een belangrijk onderdeel van zwachtelen is lopen/beweging. Door de tegendruk van het verband drukken kleine spierbewegingen het onderhuidse weefsel en de huid steeds tegen het verband. Elke spierbeweging werkt dus als een soort pomp. Veel lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel voor het slagen van deze therapie.

Huidtherapeuten bij Janssen Huidtherapie werken met zwachtels van Coban. Wordt u binnenkort gezwachteld, houdt er dan rekening mee dat u ruime kleding draagt zodat u na het inzwachtelen wel weer uw kleding of schoeisel aan kunt trekken. Ook is het verstandig alvorens u gezwachteld gaat worden bij uw apotheek douchezakken o.i.d. te halen. U houdt de zwachtels dag- en nacht om tot uw volgende afspraak bij uw therapeut.

Na het zwachtelen volgt de overgangsfase waarin het oedeem zodanig is geslonken dat er een kous aangemeten kan worden. Deze kous zorgt ervoor dat het aangedane lichaamsgebied in haar anatomische omvang blijft en niet meer opzwelt. Lees hier meer over therapeutische elastische kousen.