Eelt

Er is sprake van eelt op plekken waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur.

Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Bij veel mensen wordt de beschermlaag te dik en veroorzaakt pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met overmatige eeltvorming (pathalogisch eelt), vaak in combinatie met likdoorns. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel.

Verkeerd passende schoenen

Het eelt kan ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal zijn dan de schoenen  de oorzaak, deze zijn te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken, doordat er een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Om overtollig eeltvorming aan de tenen te voorkomen zijn goed passende schoenen dus heel belangrijk.

Ook kunnen een stand afwijking of extreme zweetvoeten een oorzaak van dit type eeltvorming.

Behandeling

Eelt kan door de pedicure vrijwel pijnloos worden weggesneden en/of glad gefreesd worden.

Tijdens de behandeling geeft de pedicure u ook advies over hoe u zelf thuis uw voeten kunt verzorgen om het eelt tot een minimum te beperken. Dit kan onder andere door het gebruik van voetcrème die de aanmaak van het eelt vermindert. Diverse producten zijn bij ons verkrijgbaar.

De pedicure zal ook de oorzaak van het ontstaan van het overmatige eelt bepalen en u hierin  verder adviseren.