Gerstenkorrels

Vrijwel iedereen heeft er ooit wel mee te maken gehad of ze ooit wel eens gezien; kleine geel/witte harde bolletjes in het gezicht. Deze bolletjes worden ook wel gerstenkorrels of millia genoemd. Gerstenkorrels komen meestal voor rond de ogen en verdwijnen helaas niet vanzelf, want ze liggen onder de opperhuid.

Gerstenkorrels komen vaak voor bij baby’s en deze verdwijnen vanzelf binnen enkele weken.

Het is nog onduidelijk hoe een gerstekorrel precies ontstaat. Waarschijnlijk ontstaat een gerstekorrel door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. De verstopte huidschilfers aan de binnenkant van de afvoergang geven het beeld wat een wit bolletje. Daarnaast speelt een vochtarme huid waarschijnlijk ook een rol. Ook kunnen gerstenkorrels ontstaan na een beschadiging van de huid, zoals een schaafwond of blaren.

Het is niet verstandig om zelf te proberen een gerstenkorrel te verwijderen, doordat de gerstenkorrel is ingekapseld, de kans is groot op littekenvorming en vorming van pigmentvlekjes

Bij Janssen Huidtherapie kunnen wij gerstenkorrels zeer precies en vakkundig verwijderen zonder de omliggende huid te beschadigen. Dit kan gedaan worden door een kleine incisie te maken met een steriele naald en de talg voorzichtig naar boven te duwen of door middel van coagulatietherapie. Daarnaast kunnen wij u een goed huidavies geven om het ontstaan van nieuwe gerstenkorrels te voorkomen.

De behandeling valt bij ons onder de noemer acnetherapie.

Tijdens het intakegesprek met een van onze therapeuten wordt er gekeken welke methode voor u het meest geschikt is.