Huidkanker

Huidkanker; vroeg signalering en nabehandeling

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het aantal mensen met huidkanker zal de komende jaren door de toenemende vergrijzing en de economische welvaart alleen maar toenemen.

Janssen Huidtherapie speelt een belangrijke rol in preventie en vroeg signaleren van huidkanker. Gelukkig krijgen wij vaak de vraag om plekjes, vlekjes of oneffenheden aan de huid zoals bijvoorbeeld moedervlekken te controleren. Wij als huidtherapeut stimuleren dit en zijn hier heel alert op..

Daarnaast ondersteunen wij ook in het nazorgtraject in het geval van wonden, littekens en/ of kleurverschillen in de huid. Maar bijvoorbeeld ook voor het verwijderen van ongewenste haargroei in een transplantatiegebied. Er zijn diverse behandelmogelijkeden als littekentherapie, littekenmassage, oedeemtherapie, camouflagetherapie, elektrische epilatie of laserontharen.


Vormen van huidkanker

Actinische keratose (voorstadium)

Dit is een voorstadium van het plaveiselcelcarcinoom (huidkanker) en is een zonlichtbeschadiging van de huid. Deze voorstadia van huidkanker worden ook wel premaligne afwijkingen genoemd. Het aantal mensen met actinische keratose neemt gestaag toe.

Basaalcelcarcinoom

Dit is de vorm van vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en is daarom zelden levensbedreigend. Basaalcelcarcinoom omvat ongeveer 70% van alle nieuwe gevallen van huidkanker en is daarmee de meest voorkomende vorm. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder. Maar ook jongere mensen kunnen een basaalcelcarcinoom krijgen.

Plaveiselcelcarcinoom

Dit is een vorm van huidkanker die kwaadaardig is. Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.

Melanoom

Dit is een vorm van huidkanker die kwaadaardig is en die ontstaat uit de pigmentcellen. Deze pigmentcellen heten ook wel melanocyten en bevinden zich in de opperhuid. Het melanoom zaait vaak uit naar lymfeklieren en andere organen.


Behandeling huidkanker

De meest voorkomende behandelmethodes van huidkanker zijn chirurgie, bestraling (radiotherapie), bevriezing (cryotherapie), licht-laser therapie (fotodynamisch), curettage (wegschrapen) in combinatie met elektrocoagulatie (dichtschroeien), lokale chemotherapie (behandeling met celdodende medicijnen) of immunotherapie (behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleren). Alle behandelingen worden uitsluitend door medici uitgevoerd.

Bestralingen en chemotherapie kunnen de huid beschadigen. De huid kan krimpen, verkleuren of allergisch reageren. Daarnaast kan de huid droog of schilferig worden.

Na een operatie kan het ontstane littekenweefsel pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken of zichtbare delen van het lichaam ontsieren. Wij bieden een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen, dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van huidkankerbehandelingen zoveel mogelijk weggenomen worden. Daarnaast hebben onze huidtherapeuten aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces; met behandelingen, advies en een luisterend oor bieden onze huidtherapeuten graag een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.”