Littekens

Soorten littekens

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Er zijn verschillende soorten littekens:

‘Gewone’ littekens

Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een sterkere pigmentvorming op die plek.

Atrofische littekens

Doordat het weefsel onder het litteken verminderd is, liggen deze littekens vaak wat verzonken in de huid, denk aan het zogenaamde ‘putjes’-effect van acne of waterpokken. De littekens zijn klein en rond.

Hypertrofische littekens

Dit zijn verdikte littekens die bovenop de huid liggen als gevolg van een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie). Ze zijn rood tot lichtroze van kleur. De littekens komen relatief veel voor bij jonge mensen, slachtoffers van brandwonden en mensen met een donkere huid. Ze kunnen jeuken of pijn doen. Soms verdwijnen ze weer vanzelf, maar dat kan jaren duren.

Keloïdale littekens

Deze zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen tot onregelmatige, abnormaal verdikte plekken. Deze littekens komen bovengemiddeld voor bij jonge mensen en negroïde mensen. Ze ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijker dan op andere plekken.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Littekens kunnen jeuk of pijn veroorzaken, een gewricht in zijn beweging beperken en soms leiden tot psychosociale klachten als de gevolg van schaamte voor cosmetische ontsieringen.

Wat kan Janssen Huidtherapie voor u betekenen?

De huidtherapeuten van Janssen Huidtherapie kunnen problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen van littekens door onze huidtherapeuten zijn:

Medische camouflage

Bij camouflagetherapie wordt het litteken verborgen door watervast camoulfageprodukten.

Massagetechnieken

Ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem. Meer informatie over massage of de behandeling van oedeem vindt u op onze pagina’s littekenmassage en oedeemtherapie.

Medische peelings

Bij medische peelings wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd en aanmaak van nieuwe cellen en collageen gestimuleerd.  Dat zorgt voor afvlakking van het litteken en verbetering van de structuur van het litteken.

Microneedling

Bij microneedling worden worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker wordt.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een mechanische diepte peeling die ervoor zorgt dat dode huidcellen laagje voor laagje worden verwijderd door middel van hele fijne microkristallen. Microdermabrasie stimuleert de aanmaak van collageen en door middel van gepulseerde vacuümdruk wordt tevens het onderhuids bindweefsel los gemasseerd en de doorbloeding gestimuleerd.

Littekentape

Door middel van littekentaping kunnen ingetrokken littekens, verheven en verharde littekens behandeld worden. Door de tape wordt het litteken gemasseerd en daardoor soepeler en minder verkleefd.

Wat kunt u zelf doen?

Stel een litteken in de eerste periode na het ontstaan (circa 18 maanden) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon, vermijd strakke kleding die het litteken kan beschadigen en pas op met krachtsporten en oefeningen die teveel druk op het litteken uitoefenen. Probeer zoveel mogelijk van de wond en littekens af te blijven, ook als deze jeuken of pijn doen.

Massagetechnieken

De huidtherapeut kan u massagetechnieken aanleren om, indien nodig en mogelijk, het litteken te masseren ter vermindering van jeuk en pijn.

Siliconenpleisters en vochtherstellende crème

In sommige gevallen kan de huidtherapeut het gebruik van siliconenpleisters aanbevelen. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en daardoor minder zichtbaar. Daarnaast verminderen ze de roodheid, jeuk en pijn die met het litteken gepaard kunnen gaan. Behandeling met vochtherstellende crème maakt littekens soms soepeler.