Littekentherapie

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met diverse behandelmethoden de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen.

Wat kan Janssen Huidtherapie voor u betekenen?

De huidtherapeuten van Janssen Huidtherapie kunnen problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen van littekens door onze huidtherapeuten zijn:

Medische camouflage

Bij camouflagetherapie wordt het litteken verborgen door watervast camoulfageprodukten.

Massagetechnieken

Littekenmassage vermindert jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.

Medische peelings

Bij medische peelings wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd en aanmaak van nieuwe cellen en collageen gestimuleerd.  Dat zorgt voor afvlakking van het litteken en verbetering van de structuur van het litteken.

Microneedling

Bij microneedling worden worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker wordt.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een mechanische diepte peeling die ervoor zorgt dat dode huidcellen laagje voor laagje worden verwijderd door middel van hele fijne microkristallen. Microdermabrasie stimuleert de aanmaak van collageen en door middel van gepulseerde vacuümdruk wordt tevens het onderhuids bindweefsel los gemasseerd en de doorbloeding gestimuleerd.

Littekentape

Littekentape is een elastische tape dat wordt gebruikt ter versoepeling van verharde en ingetrokken littekens.

Overige behandelmogelijkheden:

Het aanbrengen van drukpakkingen, siliconenpleisters of siliconengel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Selfmanagement

– Stel een litteken in de eerste periode na het ontstaan (circa 18 maanden) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon, vermijd strakke kleding die het litteken kan beschadigen en pas op met krachtsporten en oefeningen die teveel druk op het litteken uitoefenen. Probeer zoveel mogelijk van de wond en littekens af te blijven, ook als deze jeuken of pijn doen.

– De huidtherapeut kan u massagetechnieken aanleren om, indien nodig en mogelijk, het litteken te masseren ter vermindering van jeuk en pijn.

In sommige gevallen kan de huidtherapeut het gebruik van siliconenpleisters aanbevelen. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en daardoor minder zichtbaar. Daarnaast verminderen ze de roodheid, jeuk en pijn die met het litteken gepaard kunnen gaan. Behandeling met vochtherstellende crème maakt littekens soms soepeler.