Overbeharing

We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Overbeharing is voor meer dan 80% van de vrouwen en ook steeds vaker voor mannen een groot ongemak.

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Hoe ontstaat overbeharing?

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

Bij hirsutisme gaat het meestal om een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Wat kan Janssen Huidtherapie voor u betekenen?

Wij behandelen overbeharing door middel van harsen,  elektrische epilatie en fotothermolyse (laser/IPL licht). Bij harsen komen de haren binnen korte tijd weer terug. Bij elektrische epilatie  en fotothermolyse blijven de haren uiteindelijk voor langere perioden weg en dit is dan ook een meer definitieve manier van haarreductie.

Zelfs bij ‘definitief’ ontharen moet u er rekening mee houden, dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. In ieder geval hebben de behandelingen vaak een positief effect op het zelfvertrouwen van mensen die worstelen met overbeharing.

Tijdens het intakegesprek met een van onze therapeuten wordt er gekeken welke methode voor u het meest geschikt is.