Rosacea

Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat, soms vergezeld van puistjes. Het komt voor bij volwassenen vanaf het 30e levensjaar. Rosacea kan een pijnlijk of branderig gevoel geven.

Rosacea kan gepaard gaan met puistjes en wordt daarom ook wel acné rosacea genoemd, hoewel het met echte acne weinig te maken heeft. Soms ontstaan er ook zwellingen door vochtophopingen onder de huid. Deze zwellingen zijn zacht en gaan vanzelf weer weg. Soms krijgen mensen met rosacea zwellingen door toename van bindweefsel. Deze zwellingen zijn hard en knobbelig en gaan niet vanzelf weg. Dit komt vaak voor op de neus en wordt rhinophyma genoemd. De neus wordt dan dik en bobbelig. Dit komt meestal voor bij oudere mannen.

Een ander symptoom van rosacea is dat de helft van de mensen oogafwijkingen krijgt, zoals ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en/of het bindvlies. Veelvoorkomende oogklachten zijn droge ogen, een branderig of stekend gevoel in de ogen, tranende ogen of het gevoel dat er iets in het oog zit.

Daarnaast kunnen mensen met rosacea last van migraine hebben. Ook kan er eczeem in het gezicht ontstaan.

Vrouwen krijgen vaker rosacea dan mannen. Rosacea ontstaat vaak rond het 30e levensjaar. Rosacea komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype. In Europa heeft ongeveer 1,5% tot 10% van de bevolking rosacea.

Oorzaak

Hoe rosacea ontstaat is onbekend. Waarschijnlijk ontstaat rosacea door een combinatie van mechanismen, zoals afwijkingen in de bloedvaatjes in het gezicht, schade door uv-straling en bepaalde micro-organismen. Een afwijking van het immuunsysteem (de afweer tegen virussen en bacteriën) zou een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rosacea.

Er zijn veel factoren die verergering van rosacea kunnen beïnvloeden:

  • alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
  • sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen
  • overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)
  • stress
  • hormonen

Wat kan Janssen Huidtherapie voor u betekenen?

Rosacea is niet te genezen maar de huidtherapeut naast de behandeling door uw huisarts of dermatoloog kan er voor zorgen dat uw huid rustiger wordt.  Wij behandelen de gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) met  IPL-lichttherapie waardoor de roodheid vermindert. Omdat rosacea niet te genezen is, zullen de behandelingen herhaald moeten worden. Rosacea kan op lange termijn vanzelf in ernst afnemen. Daarnaast kan camouflagetherapie een uitkomst bieden om de resterende roodheid minder zichtbaar te maken.

Tijdens het intakegesprek met een van onze therapeuten wordt er gekeken welke methode voor u het meest geschikt is.

Wat kunt u zelf doen?

  • Irriteer uw huid zo min mogelijk. Gebruik dus producten die mild zijn voor uw huid, ook bij het verwijderen van camouflageproducten.
  • Vermijd alcohol en gekruid eten, deze werken vaatverwijdend en verergeren rosacea.
  • Probeer externe factoren die rosacea verergeren te vermijden, zoals extreme warmte en kou maar ook overmatige blootstelling aan de zon en rokerige ruimtes.