Schimmelnagels

Een schimmelnagel is een nagelinfectie van de voeten en/of handen. In de volksmond wordt het ook wel ‘kalknagel’ genoemd. Het is een ontsierende aandoening, die soms een beetje pijnlijk kan zijn maar niet bedreigend is. In de medische wereld wordt de schimmelnagel ‘onychomycose’ genoemd.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

De schimmelnagel ontstaat voornamelijk in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. De sporen van schimmels kunnen zich onder die omstandigheden verder verspreiden. Overal om ons heen kunnen zich sporen van schimmels bevinden. De belangrijkste verzamelplaatsen voor deze klier is gezamenlijke ruimtes zoals in het zwembad, het matje bij de yoga, sporthallen en sauna’s. Wanneer daar op blote voeten gelopen wordt, komt u onvermijdelijk in contact met de schimmelsporen.

Hoe ziet een schimmelnagel eruit?

Als een nagels wit of geel verkleurt, is dat een alarmsignaal. De kans is groot dat er dan een schimmel actief is. Als de infectie dieper indringt, verandert de kleur van de nagel wit en/of geel/bruin. De nagel kan dikker, hobbeliger en brokkeliger worden en laat soms los. Als er geen behandeling plaatsvindt, kan het zijn dat de schimmel de andere nagels ook aantast.

Hoe wordt schimmelnagel vastgesteld?

Soms kan een afwijking aan de nagels ook passen in het kader van diverse andere aandoeningen. Denk daarbij aan psoriasis, lichen ruber planus of eczeem. De diagnose schimmelnagel kun je aantonen met behulp van een kweek. Er wordt een klein stukje van de nagel afgebroken en opgestuurd naar het laboratorium. De uitslag van een kweek is vaak pas na enkele weken bekend.

Hoe wordt schimmelnagel behandeld?

Omdat de schimmelinfectie diep in de nagel kan zitten is het vaak nodig de schimmen zowel van binnen als van buiten aan te pakken. Raadpleeg uw huisarts of dermatoloog voor de inwendige middelen.

Uitwendige middelen dienen alleen ter preventie van herinfectie. Belangrijk is dat je een middel hebt waarmee de voeten zelf maar ook schoeisel en sokken behandeld kunnen worden. Er kan gekozen worden voor poeders, zalven, gels en cremes.

Naast producten kunt u ook laserbehandeling ondergaan. Hiermee wordt de schimmel selectief verhit waardoor deze sterft. Alle tien de vingers/tenen zullen worden behandeld. Omdat nagels langzaam groeien zien we het resultaat pas na 3 tot 6 maanden. Meestal zijn er 1 tot 3 laserbehandelingen nodig om de nagelplaat te bevrijden van de schimmel. De laser die hiervoor gebruikt wordt is de Nd:Yag laser.