Steelwratjes (fibromen)

Fibromen (steelwratjes) zijn kleine goedaardige huidaanhangsels in steelvorm of plat, variërend van 2 tot 5 millimeter groot. Ze komen vaak voor in de hals, rond de borsten, in de oksels of de liezen, maar kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam ontstaan.

Fibromen zijn huidkleurig of lichtbruin en nemen in de loop van de jaren vaak in aantal toe. Er zijn twee soorten fibromen:

Weke fibromen

De zogenaamde weke fibromen (fibroma molle), bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, onder de borsten, in de liezen of op het bewegende ooglid.

Harde fibromen

De harde fibromen (fibroma pendulans) komen in mindere mate voor en bevinden zich voornamelijk op armen en benen. Ze voelen aan als een hard schijfje.

Het is niet helemaal duidelijk hoe fibromen ontstaan. Wel is er een relatie met overgewicht en hormonen; vaak ontstaan fibromen bij vrouwen na de menopauze.

Wat kan Janssen Huidtherapie voor u betekenen?

Wij kunnen fibromen makkelijk en veilig verwijderen door middel van coagulatie en cauterisatie.  Door de behandeling verschrompelt de fibroom. Na de behandeling zal er een donker gekleurd korstje zichtbaar zijn, dat na een aantal dagen loslaat. Hieronder zit een nieuwe roze huid, die na de behandeling zal bijkleuren. Daarna zal er niets meer aan de huid te zien zijn. De meeste fibromen kunnen in één behandeling verwijderd worden. Bij grote fibromen zijn er mogelijk meerdere behandelingen