Therapeutisch Elastische Kousen

In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of alleen kousen. Door de vele misverstanden over therapeutisch elastische kousen wordt het belang ervan vaak onderschat. Dit is bij patiënten met lymfoedeem, spataders (varices), open benen (ulcus cruris) en dergelijke volledig onjuist omdat juist een goede kous van “levensbelang” is!

De officiële naam is therapeutisch elastische kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven. De naam sok is alleen bedoelt als sok en geeft geen druk. De naam therapeutisch elastische kous (tek) geeft aan dat het in werkelijkheid om een medisch hulpmiddel gaat met elastische eigenschappen.

Werking

De werking van therapeutische elastische kousen is gebaseerd op het door middel van elastische draden uitoefenen van druk op lymfebanen en venen, om zo bijvoorbeeld een vochtophoping (oedeem) te bestrijden of venen te ondersteunen om de terugstroom van bloed te bevorderen.

Door de druk van buitenaf, wordt de stroomsnelheid naar het hart verhoogd en stuwing in de aders voorkomen. In samenhang met het activeren van spieren, verhinderen kousen zo de verdere ontwikkeling van vaataandoeningen.  Therapeutische elastische kousen zijn bedoeld om gedurende langere tijd te dragen.  De kousen moeten regelmatig, dat wil zeggen, dagelijks gedragen worden om het gewenste resultaat te bereiken en moeten een noodzakelijke drukwaarde hebben.

Tegenwoordig zijn therapeutisch elastische kousen in diverse kleuren en met motieven verkrijgbaar.

Voorschriften voor gebruik

Was de kousen elke dag of om de dag bij voorkeur met een vloeibaar fijnwasmiddel en gebruik nooit wasverzachter of vlekkenmiddelen. Verwijder transpiratievocht en huidschilfers, hierdoor blijft de elasticiteit behouden. Was de kousen bij voorkeur met de hand en spoel ze zeer goed na. Sommige kousen mogen in de wasmachine gewassen worden op 30 graden. Kijk het boekje hierop na dat bij uw kousen zit. Droog de kousen niet in de zon of op de verwarming, maar rol ze in een handdoek of rol ze in een handdoek en doe ze zo in de centrifuge. Leg de kousen te drogen, wring de kousen niet uit.

Let op bij het gebruik van zonnebrandproducten. De olie in deze producten kan het elastische materiaal van de therapeutische elastische kousen aantasten. Om dit te voorkomen, is het aan te raden uw arm/been eerst goed af te spoelen en te drogen voordat u uw kousen weer aantrekt na het zonnen.

Huidverzorging

Door het dragen van therapeutisch elastische kousen wordt de huid wat droger. Daarom willen veel mensen een creme of bodylotion gebruiken onder de kousen.

Bij ons in de praktijk zijn speciale creme’s verkrijgbaar die geschikt zijn om veilig te gebruiken onder de kousen zonder dat deze de elastische vezels aantasten.

Verwijzing?

Voor de vergoeding van therapeutisch elastische kousen door uw zorgverzekeraar is eenmalig een volledig ingevulde verwijzing noodzakelijk. Ook indien u in het verleden bij een andere leverancier bent geweest, hebben wij een verwijzing nodig om uw kousen te mogen declareren bij uw verzekeraar. U krijgt 1 maal per 12 maanden vergoeding voor 2 paar of 2 stuks therapeutisch elastische kousen.