Verwijzing nodig?

Door het besluit “Directe Toegankelijkheid Huidtherapie” van de minister van Volksgezondheid is huidtherapie per 1 januari 2011 direct toegankelijk. Dit betekent dat u ook zonder verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist bij de huidtherapeut terecht kunt. Voor Oedeemtherapie en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen heeft u wel een verwijzing nodig.

Als u zonder verwijzing een afspraak maakt, zal er een “screening” (vraaggesprek) plaatsvinden om te beoordelen of u in aanmerking komt voor een huidtherapeutische behandeling. In sommige gevallen is een verwijzing alsnog nodig. Als u in aanmerking komt voor een behandeling dient u ons toestemming te geven contact op te nemen met uw huisarts, zodat hij/zij op de hoogte is van de therapie.

Vanaf 2015 stellen sommige zorgverzekeraars het verplicht om een verwijsbrief te hebben van de huisarts of medisch specialist, ondanks dat de praktijk direct toegankelijk is. Uw zorgverzekeraar kan u informeren wanneer dit nodig is.

De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.