Vitiligo

Bij vitiligo treed er plaatselijk verlies van huid -en haarkleur op, ten gevolge van het verlies van de pigmentvormende cellen (melanocyten). Hierdoor ontstaan de witte plekken die kenmerkend zijn voor vitiligo. Vitiligo komt voor bij ongeveer 2% van de bevolking, ongeacht geslacht, huidskleur of ras. Het kan op iedere leeftijd voorkomen, maar bij de meeste mensen begint vitiligo tussen het 10e en 30e levensjaar.

Vitiligo kan overal op het lichaam voorkomen, het meest komt het voor :

  • In Lichaamsplooien (oksels, liezen)
  • Rond gewrichten (handen, voeten, knieën)
  • Rondom lichaamsopeningen (mond, anus)
  • Rond de slijmvliezen

Het verloop van vitiligo is wisselend en daardoor niet te voorspellen. Bij de meeste patiënten wordt vitiligo steeds erger, afgewisseld door momenten waarop zij minder last hebben. Door blootstelling aan de zon kunnen vitiligovlekken soms (deels) tijdelijk verdwijnen In het gezicht, op handen en geslachtsdelen en in het haar gebeurt dit zelden.

Hoe vitiligo precies ontstaat is nog onbekend. De meest logische verklaring lijkt te zijn dat het een auto-immuunziekte is. Bij een auto-immuunziekte richten de afweercellen zich tegen de lichaamseigen cellen. Het lichaam valt zichzelf eigenlijk aan.

Ernstige emotionele spanningen, zonverbranding, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap en beschadigingen aan de huid (wondjes) kunnen de ziekte uitlokken.

De vitiligohuid mist de natuurlijke bescherming tegen zonlicht (UV). Daardoor kan deze huid gemakkelijker verbranden bij veel blootstelling aan UV licht (zon, zonnebank, lichttherapie) en sneller beschadigen. Hierdoor beschadigd de huid, waardoor de kans op huidkanker toeneemt. Goede bescherming tegen de zon is daarom noodzakelijk!!

Wat kan Janssen Huidtherapie voor u betekenen?

Medische behandeling van vitiligo is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. In aanvulling op mogelijke behandelingen met hormooncrèmes (corticosteroïden), lichttherapie (PUVA en UVB) en huidtransplantaties kunnen wij u helpen om met een zeer goed dekkende camouflagecrème de witte vlekken zo goed mogelijk te verbergen. Deze behandelmethode noemen wij camouflagetherapie. Daarnaast kunnen wij u adviseren in (medische) huidverzorgingsprodukten om de conditie van uw huid zo optimaal mogelijk te houden.